Säteriet

Historik

Säteriet är beläget i syd-östra delen av Västergötland och har anor från 1500-talet. Gården har ägts av olika släkter har under åren: Ätten Uggla ägde Tunarp under 175 år, Familjen Berglund startade en småindustri på gården under 1800-talet och ryttmästare Bäckström byggde ny huvudbyggnad, gårdens klocktorn, anlade trädgård och skapade dammar.

Ridverksamheten på gården startades redan i liten skala år 1968 av Bertil och Kajsa Thafvelin. De började med ett femtontal hästar och rustade upp outnyttjade bostäder som inreddes för självhushåll. Tunarps unika koncept blev omväxlande ridning i naturskön omgivning för familjer, vänner och kollegor. Ett koncept som slagit väl ut och gjort Tunarp till ett paradis för ryttare. 2008 firade vi 40-års jubileum, med en utställning som överblickar verksamheten sedan start. Vi jobbar kontinuerligt med att utveckla verksamheten, men behåller vårt grundkoncept.

Anläggningen

Gården ligger i en naturskön trakt med sjöar, skogar, hagmarker och åkrar i en behagfull blandning. Många samverkande faktorer har gjort Tunarp attraktivt för ryttare – såväl unga som gamla, nybörjare som rutinerade. Vi har en vacker och omväxlande natur, ett i alla väder fantastiskt bra markunderlag för ridning och milslånga ridvägar, både mindra stigar och långa sandvägar som tillåter långa galopper. Här erbjuds goda möjligheter att rida på öppna fält under alla säsonger och vid sjön Stråken finns vikar som lämpar sig för bad med hästar.

På Tunarp bemöts gästerna av kunniga och intresserade ridlärare och här finns goda möjligheter för skolridning, på ett flertal ridbanor för så väl hoppning som dressyr. ”Sjöängen” är en stor och vackert belägen utebana där det mestadels rids dressyr (ca 40×80 meter). Vi har även en stor, rund ridbana för både hoppning och dressyr (ca 70 meter i radie), ett ridhus med mått 20*60 meter och en utomhus paddock på 20×40 meter, lämplig för lektioner med ponnyer och mindre grupper.  I anslutning till stall och ridhus finns undervisningslokaler med kök och WC.

För rutinerade ryttare har vi två terrängbanor med olika hindertyper och svårighetsgrad. En bana med hinderhöjd på 40-60 cm och en med hinderhöjd på 70-90 cm. Kulmen för terrängridningen är hubertusjakterna och terränghoppningskurserna i oktober och speciellt för detta tillfälle finns det även många terränghinder på fält.

Tack vare vår goda tillgång på mark lever hästarna på Tunarp ett riktigt hästliv, vilket innebär att de går ute i flock många timmar varje dag året om. Under vinterhalvåret står hästarna uppstallade på nätterna i ett luftigt, mekaniserat och ombonad vinterstall. På sommaren går hästarna ute dygnet runt i kilometerlånga hagar och hämtas in varje morgon.

För dig som inte rider

För dig som vill tillbringa tid på Tunarp med omnejd men inte önskar rida finns det mycket att upptäcka och göra. I närheten av gården rinner Tidan och sjön Stråken. Varje år fiskar många tusen fiskare i Stråken som är närmare tre mil lång men som mest 500 m bred. Här finns både ädelfisk och vanlig sötvattenfisk samt gott om inplanterade signalkräftor. Det går också bra att ta med egen kanot eller hyra en vid Kyrkekvarns kanotcenter som ligger 3 km från Tunarp. Att paddla fram i Tidan är mycket vackert och det går även bra att göra längre utflykter och sova över på de iordningställda rastplatserna.

På Ryfors, 7 km söder om Tunarp, finns en trevlig 18-hålsgolfbana. Ryfors Golfbana är Sveriges äldsta och anlades redan 1888 och då som en sexhålsbana för privat bruk av familjen Sager. År 1988, 100 år senare, återinvigdes banan av Ryfors golfkubb och 1996 blev det en modern 18-håls golfbana. Golfbanor finns också på följande platser i närheten: Hökensås, Vara/Bjertorp, Jönköping, Billingen och Falköping.

Tunarps Säteri

Tunarps gård

565 94 Sandhem

E-post: info@tunarp.se