Hästar

Hästarna på Tunarp

På Tunarp Säteri finns cirka tjugo stora hästar och tio ponnyer. För att du som ryttare ska få ut mesta möjliga av ridundervisningen hos oss, antigen du rider på ridskolan eller på någon av våra ridkurser, har vi hästar i olika storlekar och med olika temperament. Det är viktigt att du trivs med din häst! På ridskolan kommer du att få testa olika hästar och rider oftast samma häst eller ponny under fyra lektioner innan du byter till en annan. På våra ridkurser har du oftast möjlighet att rida samma häst under hela kursen.

Fram till år 2008 hade vi egen uppfödning av både svenska halvblodshästar ponnyer här på gården. Vi har fortfarande några av våra egna hästar kvar i verksamheten men de flesta av våra hästar och ponnyer är numera importerade, främst från Tyskland, Holland och Irland. Vi är måna om att alla hästar ska trivas och fungera bra i vår verksamhet. Hästarna tränas till exempel tidigt på att ridas ut, gå i kuperad terräng och att rida tillsammans i grupp. Våra ridlärare arbetar även kontinuerligt med att rida och utbilda hästarna.

Det är viktigt för oss att ge våra hästar ett så bra liv som möjligt och att de kan utöva sitt naturliga beteende. Därför får de till exempel alltid gå ute tillsammans i flock i våra stora och rymliga hagar. Vintertid står de stora hästarna uppstallade under natten i vårt vinterstall medan våra ponnyer går på lösdrift.

Under sommarhalvåret, från maj till september, går samtliga hästar ute dygnet runt förutom den tid de används i ridundervisningen. Det är vad vi kallar ett riktigt hästliv!

Våra hästar

Hos oss finns ett tjugotal stora hästar, alla trevliga och välridna men med olika temperament.

Våra ponnyer

På Tunarp finns ett gäng härliga ponnyer, från shetlandsponny upp till ett par stora D-ponnyer.