Kort om våra Helgkurser

Ridning: Två ridpass per dag, både lektioner på ridbana och uteritter.

Boende: Boende i egen lägenhet ingår. Barn under 18 år måste bo i sällskap med en vuxen. Ankomst sker dagen innan kursstart.

Ridnivå: Minst två års ridvana krävs.

Ålder: Från 15 år (från 8 år på Föräldra-barn-kurserna).

Helgkurser

Under helgkurserna på Tunarps Säteri blandas banpass, antingen i dressyr, markarbete eller hoppning, med uteritter i den fantastiska naturen runt gården. För dig som väljer en helgkurs med hoppinriktning finns även möjlighet att hoppa i terrängen på någon av våra fina terrängbanor. Undervisningen kan anpassas efter gruppens önskemål och vi kan garantera att det blir en intensiv, rolig och utvecklande ridhelg. Helgkurserna arrangeras från april till juni och från slutet av augusti till och med november. Ankomst till gården sker torsdag kväll och ni rider sedan under fredag, lördag och söndag. Under vissa långhelger är det ridning under fyra dagar i stället. På söndag eftermiddag/kväll lämnar ni gården igen.

Helgkurser med dressyrinriktning
Helgkurs med dressyrinriktning riktar sig till dig som vill fokusera på dressyr och markarbete men samtidigt njuta av de fina ridvägarna på Tunarp. Varje dag består av ett pass på banan, antingen dressyr eller markarbete, och en uteritt. Ridpassen kan anpassas efter gruppens önskemål.

Helgkurser med hoppinriktning
Helgkurs med dressyrinriktning riktar sig till dig som vill träna på hoppning både på banan och ute i terrängen. Varje dag består av ett pass på banan och en uteritt. Första dagen rider gruppen dressyr, andra dagen banhoppning och på söndagen finns möjlighet att testa terränghoppning på någon av våra terrängbanor. Ridpassen kan anpassas efter gruppens önskemål.

Föräldra-barn-kurser
Helgkurserna riktar sig främst till vuxna som kommer själva eller i grupp men vi har även särskilda Föräldra-barn-kurser där både föräldrar och barn kan delta och rida i separata grupper. Kontakta oss för att ta reda på när det finns helger speciellt riktade till dig som vill rida med dina barn eller spana in lediga platser på kommande kurser här. Under vissa av Föräldra-barn-kurserna har vi en nybörjargrupp för barn, där även barn som ridit mindre än två år på ridskola är hjärtligt välkomna.

Kursens innehåll
Varje dag består av två ridpass om cirka 70–80 minuter. Som regel är det ett pass på banan (dressyr eller markarbete/hoppning beroende på kursens inriktning) och en uteritt. Upplägget kan ändras utifrån gruppens önskemål. Ridundervisningen sker främst utomhus på våra utomhusridbanor och i vår paddock men vid dåligt väder även inomhus i vårt ridhus (20×60 m).

Samling sker i stallet, ombytta för ridning, varje dag klockan 9.00 då hästarna hämtas i hagen. Första dagen hålls genomgång av helgens upplägg och rutiner samt hästutdelning. Första lektionen börjar vanligtvis klockan 10.00 och andra lektionen klockan 14.30.

Sammanlagt deltar cirka 14–16 ridgäster per helg indelade i två grupper om max åtta ryttare. Varje grupp har sin egen ridlärare. Grupperna delas vanligtvis in så att ryttarna kan rida tillsammans med den grupp som de åker med alternativt efter kunskapsnivå och riderfarenhet.

Ridvana
För att kunna delta på våra helgkurser krävs att du ridit har fyllt 15 år (gäller ej Föräldra-barn-kurserna), har minst två år ridvana samt att du rider regelbundet. Även om ridningen på banan går att anpassa efter ryttarnas olika behov så är det viktigt att du till exempel kan galoppera ute i terrängen. Är du osäker på om du klarar en helgkurs så kan du kontakta oss.

Utrustning
Ta med utrustning som lämpar sig för ridning, såsom sko/stövel med klack, handskar, ridbyxor, skyddsväst och hjälm. Hjälmar och skyddsvästar finns även att låna. Kläder för alla väder är naturligtvis också att rekommendera.

Boende
Under helgkurserna bor du i lägenhet med självhushåll tillsammans med det sällskap du åker med. Barn under 18 år måste bo tillsammans med en vuxen under kursen (men det går fint att följa med och bara bo om man inte önskar rida själv). Ni lagar er egen mat under kursen och utöver kläder och ridutrustning behöver ni även ta med egna lakan. Ni ansvar för att städa ert boende innan avfärd. Mer information om våra boende hittar du här.

Aktuella kursdatum för våra ridkurser

Passa på att boka in dig på en av våra populära ridkurser redan idag! Du hittar aktuella kursdatum och kan se när det finns lediga platser direkt här på hemsidan.