Börja rida hos oss

Att börja rida på ridskola är ett fantastiskt sätt att lära sig mer om hästar och ridning och på vår ridskola har vi ridgrupper som passar för alla ryttare, oavsett om du är barn eller vuxen, nybörjare eller erfaren. Vi utgår ifrån Ridsportförbundets Ryttarmärken både i planeringen av undervisning och i indelning av grupper. På så sätt vet vi att både nya och gamla elever utvecklas och utmanas lagom mycket i förhållande till sin ridnivå, och det blir dessutom enklare att hitta en grupp som passar. Vi har max åtta ryttare i varje ridgrupp vilket ger högre kvalitet på undervisningen och mer tid för återkoppling från ridläraren.

Om du är ny och osäker på vilken ridgrupp som skulle kunna passa för dig eller ditt barn kan du läsa mer om de olika gruppnivåerna nedanför, du får gärna kontakta oss också och provrida i någon av grupperna innan du bestämmer dig. 

Hästlekis
Ålder: Barn 6-7 år

Lektionstid: 40 minuter varav 10 min teori och 30 min ridning.

Kort om ridnivå: Rider med ledare. Lär sig om enklare vägar på ridbanan. Tränar på att göra halt och rida i skritt samt testar att trava. Tränar balansen på hästryggen, rider över bommar och testar att stå i lätt sits.

Hästkunskap: Lär sig om stallregler, hästens kroppsspråk, hästens färger samt hästens dagliga skötsel. Tränar på att gå in till hästen, borsta hästen och kratsa hovarna.

Märkestagning: Vita Hästen och Röda Hästen

Nybörjare
Ålder: Barn från 8 år

Lektionstid: 50 minuter varav 10 min teori och 40 min ridning.

Kort om ridnivå: Rider med ledare. Lär sig om enklare vägar på ridbanan. Tränar på att göra halt och rida övergångar mellan skritt och trav. Tränar balansen på hästryggen och testar att rida lätt. Rider över bommar och bomserier. Testar att stå i lätt sits.

Hästkunskap: Lär sig om stallregler, hästens kroppsspråk, hästens färger, hästens utrustning samt hästens dagliga skötsel. Tränar på att leda hästen och ta av och på grimman. Tränar på att sitta upp och sitta av på rätt sätt.

Märkestagning: Gula Hästen och Brons Hästen

Nivå 1
Ålder: Barn från 9 år

Lektionstid: 50 minuter, 2-3 teorilektioner per termin.

Kort om ridnivå: Rider utan ledare i skritt och trav. Tränar på att rida enklare vägar på ridbanan och övergångar mellan skritt och trav. Testar galopp och tränar på att rida lätt. Tränar sitsen med målet att kunna sitta avspänt och i balans på hästen. Rider över bomserier och cavaletti. Tränar på att stå i lätt sits.

Hästkunskap: Lär sig hur man umgås med hästen och uppfattar hästens signaler. Tränar på att sadla och tränsa. Lär sig om olika hästtyper, hästens kroppsspråk, hästens utrustning, hästens vanligaste kroppsdelar samt hästens dagliga skötsel. 

Märkestagning: Ryttarmärke I

 

Nivå 2
Ålder: Barn från 10 år och vuxna

Lektionstid: 50 minuter för barn och 60 minuter för vuxna, 1-2 teorilektioner per termin.

Kort om ridnivå: Rider utan ledare i alla gångarter. Tränar på grundläggande hjälper såsom framåtdrivande, förhållande och vändande hjälper. Tränar stabiliteten och följsamheten i sitsen i skritt, trav och galopp. Lär sig mer om lodrät sits, hästens gångarter och fler ridvägar. Rider över bomserier och enkla hinder samt lär sig om olika hindertyper. Tränar på att hoppa i både trav och galopp. Tränar balansen i lätt sits och att byta nedsittningsben i trav. 

Hästkunskap: Tränar på att självständigt ta hand om hästen i stallet. Lär sig om hästraser, hästens kroppsdelar, hästens kroppsspråk och instinkter, hästens färger och tecken, hästens utrustning, foder samt hästens dagliga skötsel och vård.

Märkestagning: Ryttarmärke II

Nivå 3
Ålder: Barn från 12 år och vuxna

Lektionstid: 60 minuter, 1-2 teorilektioner per termin.

Kort om ridnivå: Tränar på att inverka mer och variera den egna sitsen för att påverka hästens tempo samt introducerar samverkan mellan hjälperna. Lär sig om hästens takt och balans, hästens gångarter, regler på ridbanan och den lodräta sitsen. Tränar på att hoppa, främst enkelhinder, men även hoppning av hinder i följd. Tränar balans, sits och följsamhet i hoppningen. Rider mer ute i terrängen. Testar tempoträning och terränghinder.

Hästkunskap: Ska kunna ta ett mer självständigt ansvar för hästens skötsel och dagliga behov. Får fördjupad kunskap om de delar som ingår i Nivå 1–2 samt mer om t.ex. hästens utrustning och tillpassning, visitation av häst, visa häst vid hand och grundregler för tävlingsdeltagande.

Märkestagning:  Ryttarmärke III

 

Nivå 4
Ålder: Barn från 14 år och vuxna

Lektionstid: 60 minuter, 1-2 teorilektioner per termin.

Kort om ridnivå: Tränar känslan för hur samverkan mellan hjälperna kan påverka hästen såväl i tempo som i sidled. Tränar på att sätta samman olika rörelser till ett program samt att rida hästen lösgjord och i form. Tränar på att hoppa både serier och banor samt att rida hästen i alla gångarter ute i terrängen. Tränar på att hoppa i terrängen och tempoträning.

Hästkunskap: Får fördjupad kunskap om de delar som ingår i Nivå 2–3 samt mer om t.ex. hästens fysiologi och anatomi, häst och stallvård, hästens sinnen, foderlära, hovvård, sjukdomslära och olika ridsportgrenar. 

Märkestagning: Ryttarmärke IV 

Nivå 5
Ålder: Barn från 16 år & vuxna

Lektionstid: 60 minuter, 1-2 teorilektioner per termin.

Kort om ridnivå: Tränar på att rida med ökad kvalitet på hästens form och med större fokus på hur ryttaren inverkar på hästen. Ryttaren ska ha tillräcklig kunskap för att kunna delta i tävlingar om han/hon vill det. Tränar på att hoppa banor med flera hinder i följd, med såväl lång som kort anridning. Tränar mer på att rida hästen i skog och mark samt på att hoppa enklare terrängbanor.

Hästkunskap: Ryttaren ska ha kunskap nog för att ha helhetsansvar för hästens välbefinnande. Får fördjupad kunskap om de delar som ingår i Nivå 3–4 och mer om t.ex hästens exteriör, hästens stallovanor, bandagering, allemansrätt och ridning i trafik, dekorativ hästvård, lastning av häst. 

Märkestagning: Ryttarmärke V

 

Märkestagning
All märkestagning är frivillig och det går naturligtvis bra att delta i all undervisning utan att ta några märken förutsatt att man befinner sig på motsvarande utbildningsnivå. För de som önskar ta märken sker uppridning och teoriprov vanligtvis på lektionstid under en särskild dag en gång per termin. Du kan fråga din ridlärare hur märkestagningen för din grupp kommer gå till.

Ridutrustning
På ridskolan finns hjälmar och säkerhetsvästar att låna. Övrig utrustning som du behöver när du rider är oömma kläder, skor/stövel/känga med klack och gärna handskar eller fingervantar. Ridbyxor är såklart det bekvämaste alternativet men inget måste. Tänk på att det blir kallt i både stallet och ridhuset på vintern, så varma kläder är att rekommendera (inte minst för dig som bara ska titta på!).

 

Tunarps Säteri

Tunarps gård

565 94 Sandhem

E-post: info@tunarp.se