Börja rida hos oss

Att börja rida på ridskola är ett fantastiskt sätt att lära sig mer om hästar och ridning och på vår ridskola har vi ridgrupper som passar för alla ryttare, oavsett om du är barn eller vuxen, nybörjare eller erfaren. Vi utgår ifrån Ridsportförbundets Ryttarmärken både i planeringen av undervisning och i indelning av grupper. På så sätt vet vi att både nya och gamla elever utvecklas och utmanas lagom mycket i förhållande till sin ridnivå, och det blir dessutom enklare att hitta en grupp som passar. Vi har max åtta ryttare i varje ridgrupp vilket ger högre kvalitet på undervisningen och mer tid för återkoppling från ridläraren.

Om du är ny och osäker på vilken ridgrupp som skulle kunna passa för dig eller ditt barn kan du läsa mer om de olika gruppnivåerna nedanför, du får gärna kontakta oss också och provrida i någon av grupperna innan du bestämmer dig. 

Hästlekis
Ridtid: Ca 30 min och 15 min teori. Hästlekis är en ridgrupp riktar sig till barn mellan 5-7 år som vill börja med hästar och ridning. Ridningen sker med ledare. Under 1-2 terminer får barnen lära sig mer om hur man sköter om hästen samt om sadling och tränsning. Därefter kan man välja att byta till nybörjargrupp. Mål för märkestagning: Vita Hästen & Röda Hästen

Nybörjare
Ridtid: Ca 50 min ridning och 10 min teori. För barn från 7 år eller vuxna. För barn sker ridning inledningsvis med ledare. Gruppen lär sig de enklaste grunderna i ridning såsom framåtdrivande, förhållande och vändande hjälper. Ridning sker i skritt, trav och lite galopp och fokus ligger på att lära sig ridvägarna, styra mellan koner och prova på lätt sits över bommar. När gruppen kommit längre (termin 2-3) så börjar gruppen jobba med fler ridvägar och fördjupad sitsträning. Gruppen jobbar då mer med galoppen, hoppar små hinder och rider ut.. Mål för märkestagning: Gula Hästen, Brons Hästen och Ryttarmärke I.

Märke 1
Ridtid: 60 min. Fördjupning av ovanstående. Ridning i alla gångarter, på fyrkantsspår och volter. Introduktion av ridning på böjda spår. Hörnpasseringar, rätt galopp och framdelsvändningar. Hoppning av mer än ett hinder i följd. Mål för märkestagning: Ryttarmärke II.

Märke 2
Ridtid: 60 min. Fördjupning av ovanstående. Skänkelvikningar, samverkan mellan hjälperna och halvhalter, Förklara hur man får hästen/ponnyn att gå i form. Hoppning av serier och lättare bana. Eventuellt prova på terränghoppning. Mål för märkestagning: Ryttarmärke III.

Märke 3
Ridtid: 60 min. Fördjupning av ovanstående. Jobba vidare med hästens form och lösgörande arbete. Förvänd galopp, enkla galoppombyten, bakdelsvändning och ryggning. Hoppning av kombinationer och terrängbana. Mål för märkestagning: Ryttarmärke IV.

Märke 4
Ridtid: 60 min. Fördjupning av ovanstående. Kunna variera hästens form efter behov, öppna och sluta. Hoppning med relaterat avstånd och terrängbana. Mål för märkestagning: Ryttarmärke V.

Märkestagning
All märkestagning är frivillig och det går naturligtvis bra att delta i all undervisning utan att ta några märken förutsatt att man befinner sig på motsvarande utbildningsnivå. För de som önskar ta märken sker uppridning och teoriprov vanligtvis på lektionstid under en särskild dag en gång per termin. Du kan fråga din ridlärare hur märkestagningen för din grupp kommer gå till.

Ridutrustning
På ridskolan finns hjälmar och säkerhetsvästar att låna. Övrig utrustning som du behöver när du rider är oömma kläder, skor/stövel/känga med klack och gärna handskar eller fingervantar. Ridbyxor är såklart det bekvämaste alternativet men inget måste. Tänk på att det blir kallt i både stallet och ridhuset på vintern, så varma kläder är att rekommendera (inte minst för dig som bara ska titta på!).

 

Tunarps Säteri

Tunarps gård

565 94 Sandhem

E-post: info@tunarp.se