Redan när Bertil Thafvelin startade upp med ridkurser och ridskola på Tunarp i slutet av 1960-talet så var den egna aveln en viktig del av verksamheten. Många hästar gick till försäljning under de första åren eftersom det föddes så många föl men många kom också att bli ridhästar på Tunarp. Du har kanske läst om dem under inläggen där vi presenterat Tunarps hästar genom tiderna, om inte så får du passa på att göra det nu! Fyra hästar, två svenska halvblod och två New forest-ponnyer, har varit extra flitigt använda som avelsston och gett upphov till hela släktträd med Tunarpshästar. Det är Rocette, Nettan, Venus och Darlene. Venus och Darlene var ju de två första ponnyerna som kom till Tunarp medan Rocette och Nettan köptes in något senare. Den som är observant kan konstatera att det finns 18 avkommor som fortfarande lever här på Tunarp och att Darlenes släkt tyvärr ”dött ut”. Förhoppnigsvis kommer dock det att bli fler grenar på släktträden för de andra tre berömda Tunarpsstona. Ovan syns Menuette med lilla Miranda (född 2000).