Amanda och Verdi

Äntligen dags att få presentera en av våra fantastiska kollegor här på Tunarp – Amanda Syrén-Kronqvist. Amanda har jobbat på Tunarp sedan 2011 men började som elev på ridskolan redan som elvaåring. På den tiden hette favorithästarna Ella, Devina, Emil, Frans, Hugo och Venus. Första minnet från Tunarp var då hon kom för att rida sin första lektion. Hon hade ponnyn Oliver och ridläraren Johanna ville att de skulle rida skänkelvikningar. Amanda hade egentligen ingen aning om vad en skänkelvikning var men vågade inte fråga för det kändes så pinsamt utan låtsades som att hon visste. Många år och skänkelvikningar senare började Amanda sin instruktörskarriär med att hoppa in och ta enstaka lektioner på ridskolan. När hon fick frågan om hon ville börja undervisa även på helgerna och på sommaren tvekade hon inte en sekund.

Numera jobbar Amanda både i stallet och som instruktör och trivs väldigt bra. Vi trivs också väldigt bra med Amanda som sprider sin energi och glädje bland hästar och kollegor. För Amanda är ridinstruktören som har lite mer energi än oss andra. Medan vi andra vilar en stund i solen på lunchen hinner hon rida två unghästar. Och humöret verkar dessutom nästan alltid vara på topp. Hur gör hon? Vi tog oss en pratstund med Amanda för att ta reda på mer.

Vad är det bästa med Tunarp?
”Hästarna”, svarar Amanda utan att tveka. ”Här finns så många olika typer av hästar, en som passar för varje ryttare”, fortsätter hon.  Under de senaste två åren, när hon börjat jobba som instruktör och rida mer ute i skogen, så har hon också börjat uppskatta naturen och omgivingarna på Tunarp allt mer. ”Mina kollegor är underbara och gör att jobbet aldrig känns tråkigt”, lägger hon sedan till.

Hur är du som instruktör?
”Jag är sträng men rättvis”, säger Amanda och skrattar. ”Hästarnas välfärd är viktigast, de är ju mina kollergor och därför vill jag att de rids på ett bra sätt”, fortsätter hon. Hon berättar sedan att hon tycker det är viktigt att vara ärlig med de ryttare man har och säga vad man faktiskt tycker även om det handlar om kritik. ”Jag har mycket energi och pratar mycket på mina lektioner ”, konstaterar hon sedan. ”När jag gick ridledarutbildningen i somras fick jag lära mig att jag ibland måste vara tyst och låta instruktionerna sjunka in. Men de flesta ryttare är faktiskt väldigt glada över att få mycket kommentarer på sin ridning, så jag kommer fortsätta prata mycket”, säger hon och ler.

Hur är det att vara instruktör på Tunarp?
”Det är roligt att få arbeta så fritt”, säger Amanda. ”Som instruktörer på Tunarp får vi ta ett stort eget ansvar med att planera ridlektioner och ta hand om både hästar och ryttare”, säger Amanda men menar också att det är bra att det alltid finns någon att fråga.

Favorithäst?
”Oj, det är många”, säger Amanda och funderar sedan en stund. ”De unghästar som jag hjälpt till att rida in har såklart en särskild plats i hjärtat”, säger hon och ler. De hon unghästar hon syftar på är Tango, Umbra och Verdi som hon gjort ett stort jobb med att fostra till duktiga och trevliga Tunarpshästar. Att rida just unghästar är något som Amanda gillar. Andra favoriter bland hästarna är Tindra, Gaya och lille Emil. Verkar onekligen som att Amanda uppskattar hästar som är lika pigga som hon själv.

Kort fakta om Amanda
Ålder: 21 år
Bor: I Habo
Rider: På Tunarp!
Familj: Nyförlovad med pojkvännen Fredrik. Har två katter. Dessutom rider mamma Anneli också på Tunarp.
Yrke: Ridinstruktör på Tunarp. Planerar att börja studera till hösten, kanske till veterinär, djursjukskötare eller sjukgymnast.
Oanade talanger: Är grym på att bugga och simmar snabbt.

Amanda och Umbra på Hamburgbanan

Amanda som instruktör på en av sommarkurserna 2012