Att det är något särskilt med att rida Hubertusjakt tror jag ni alla förstår. Inte minst ni som ridit jakt såklart, men även alla som får chansen att stå vid sidan och titta på. Det är spännande, faktiskt väldigt nervöst emellanåt, men det är också fantastiskt roligt och högtidligt. I år var Emma Hartelius master, en välmeriterad sådan vid det här laget, och fieldmaster var Julia Andréasson, som red sin första jakt. Som så många gånger förr var det Akademiska Ridklubben (ARK) i Stockholm som bidrog med flest deltagare till jakten. Stiligt, välridet och stämningsfullt var det också, precis som man kan förvänta sig av dessa ryttare!

På upploppet blev det en jämn kamp mellan stallets snabbast hästar, där Othello tog hem segern strax före Moletow och Gaya. Spännande! Du kan spana in videofilmen från upploppet på Hubertusjakten på http://www.youtube.com/watch?v=C-2Vev-ODig. Den obeservante noterar också att fältet red in mot upploppet från höger (sett ovanifrån) och inte från vänster (från Mohagens svälter) som de brukar göra. Detta var ett försöka att förvilla hästarna så att de inte skulle stressa upp sig alltför mycket. De är nämligen väl införstådda med vad man gör på ett upplopp! Det lyckades och hästarna var ovanligt lugna innan släppet på upploppet. Tyvärr kommer vi säkerligen inte lyckas lura dem på samma sätt någon mer gång…