Tusentals ryttare har ridit på Tunarp under de dryga fyrtio år som vi drivit vår verksamhet här. Många av dessa ryttare återkommer år efter år vilket gläder oss, för det är naturligtvis det finaste betyg man kan få. För vissa av våra ryttare har det blivit många år – tio år, tjugo år, trettio år – och både barn och barnbarn har spenderat sommarveckor här. Det är inte så konstigt att vi blir nyfikna på vad som driver, motiverar och inspirerar dessa ryttare att återkomma hit år efter år.

Gigi Isaksson är en av de ryttare som återkommit till Tunarp i många år och under hennes besök på Tunarp den här sommaren passar vi på att få en liten intervju. Hon räknar snabbt ut att hon totalt spenderat över femtio veckor på Tunarp under de trettio år som hon ridit här. Onekligen en imponerande siffra men så är hon också en av våra mest trogna ridgäster.

Gigi kom till Tunarp för första gången 1981 tillsammans med dottern Maria som då red på ponnyn Josefine. ”Jag fick tips från en ridkamrat på Djurgårdens ridskola som varit på Tunarp och ridit och vi bestämde oss för att pröva”, berättar Gigi. De första två åren red hon inte själv men minns att första hästen hon red var stoet Corona. De återkom sedan flera somrar, oftast åkte de två veckor och bodde i något av gårdens torp. Även när Maria gjorde uppehåll i ridningen fortsatte Gigi att åka till Tunarp på egen hand eller i sällskap med andra ungdomar som hon noga lärde att uppskatta Tunarps vackra natur. Senare deltog Gigi även i helgkurserna på våren och hösten.

Gigi och Miranda

Vad minns du från de första ridkurserna?
Ridlärarna på den tiden, i början av 80-talet, var Gunnar Hedlund och Britt Ehrenström. ”De var ett roligt par som alltid verkade ha kul tillsammans”, säger Gigi och berättar att hon fortfarande kan minnas uttryck som Gunnar använde för att förklara hur de skulle genomföra olika övningar på dressyrbanan. På den tiden var det bara en ponnygrupp och en hästgrupp men ridningen bestod precis som nu av både pass på banan och i terrängen.

Vad har förändrats sedan den tiden?
”Ridinstruktörerna är mer utbildade vilket märks på lektionerna på banan som är mer seriösa idag”, menar Gigi. ”Dessutom finns det ett helt annat säkerhetstänk”, säger hon sedan och berättar att det märks även generellt på de flesta ridskolor. Hon tycker dock att det är viktigt att det finns utmaningar för ryttarna, till exempel under uteritterna, även om ridningen inte måste vara fullt så vild som den var i början när hon kom till Tunarp. Ryttarna som kommer till Tunarp är nog ungefär desamma, menar Gigi, det vill säga ridskoleryttare från storstan. Hon tycker dock att Tunarpshästarna är finare nu än för tjugofem år sedan.

Favorithäst?
”Poseidon var min stora favorit”, säger Gigi och berättar med inlevelse om hur Poseidon läste av sina ryttare och anpassade sig efter dem. ”Han var också en häst som alltid ville framåt, som hade förstått att det var hans uppgift i livet”, säger Gigi. Hon har naturligtvis hunnit rida många hästar genom åren och på senare år har även Miranda blivit en favorit. ”En klok häst som passat mig bra nu när jag blivit äldre och inte klarar av allt det jag gjorde förr”, säger hon och ler.

Vad är det bästa med Tunarp?
”Tunarp har alla förutsättningar för fantastiska uteritter”, säger Gigi. ”Härliga fält och skogsvägar och pålitliga hästar”, fortsätter hon och menar att det är här på Tunarp som man som ridskoleryttare har chansen att tänja lite på gränserna och uppleva saker man aldrig får på sin vanliga ridskola. Just galopperna på fälten och fältövningar framhåller Gigi som det roligaste med Tunarp eftersom man där får chans att känna vad hästen verkligen går för och uppleva ett slags ”rus”. Dessutom menar Gigi att det alltid funnits en härlig gemenskap på sommarkurserna och att själva idén med familjeridläger nog är ganska unikt för Tunarp.

Numera besöker du Tunarp utan att rida, varför det?
”Jag red min sista ridvecka här på Tunarp år 2009”, säger Gigi och berättar att hon fortfarande gärna besöker Tunarp bara för att uppleva naturen och träffa hästarna. De senaste åren har hon gått olika kurser i hästmassage och arbetar nu, trots att hon egentligen är pensionär, som Diplomerad hästmassör. Gigi upplever att hästmassagen har blivit en slags kompensation för att hon dragit ner på ridningen. ”Jag tror egentligen inte att någon häst brydde sig särskilt mycket om mig när jag red, men nu när jag masserar dem får vi en helt annan kontakt och de älskar att få massage”, säger hon och skrattar lite. Även en del av Tunarps hästar har fått njuta av Gigis massage och vi hoppas hon fortsätter sakna Tunarp så mycket att hon kommer hit på besök emellanåt. För Tunarp kommer annars sakna sin Gigi.

Kort fakta om Gigi
Ålder: Fyller snart 70 år
Bor: På Söder i Stockholm
Rider: På Järfälla Ridcenter
Familj: Dottern Maria
Yrke: Pensionär. Arbetar som Diplomerad hästmassör.