Emma med Troja

På samma sätt som ryttarna kommit och gått har även ridinstruktörerna på Tunarp växlat genom åren. I dagsläget är vi drygt tio instruktörer som arbetar på ridskolan och på helg- och sommarkurserna. Om ni ryttare någon gång funderat på hur det är att jobba på Tunarp kommer ni förhoppningsvis få svar på det när det nu är dags att intervjua våra instruktörer. Först ut är Emma Hartelius som arbetat på helg- och sommarkurserna sedan 2006 och som vid det här laget blivit ett bekant ansikte för många ryttare. Under en fredagsförmiddag i augusti när alla våra ryttare gett sig i väg på veckans ”Snitseljakt” får vi en chans att prata lite extra.

Emma är uppvuxen på gården Grimstorp utanför Sandhem och började tidigt sin ridkarriär på Tunarp. ”Jag började rida på ridskolan när jag var åtta år”, berättar Emma och minns hur ponnyerna Mallard och Thisbe, som stod i samma box, trampade på hennes små, gröna gummistövlar under hennes första besök i stallet. Hon berättar att hon nog var en ganska mesig ponnyryttare men att hon numera älskar adrenalinkicken som man får under till exempel en Hubertusjakt eller en fartig galopp genom skogen. Efter att ha ridit på ridskolan under hela sin uppväxt började Emma så småningom att jobba med att sköta stallet och som ”allt-i-allo” på gården under sommaren. År 2006 började hon arbeta som instruktör för ponnygrupperna och bortsett från år 2007, då hon gick sin ridledarutbildning, har hon sedan arbetat varje sommar på Tunarp och även på helgkurserna. De senaste tre åren har hon jobbat sex veckor varje sommar och är därmed en av de mer rutinerade instruktörerna vi har, trots att hon knappt fyllt 23.

Vad är det bästa med Tunarp?
”Som instruktör är det är bästa med Tunarp att man får rida och jobba samtidigt och att man får träffa många trevliga människor”, säger Emma. När hon får frågan om vad hon tror gör Tunarp så populärt svarar hon att det nog är naturen och de fina uteritter som ryttarna framförallt uppskattar. Att det är en bra balans mellan uteritter och lektioner på banan med hoppning och dressyr samt att det finns en häst för varje smak bidrar också till framgången menar hon.

Favorithäst?
”Nocett är min favorit. Jag har ju varit med och ridit in honom så jag känner lite extra för honom”, svarar Emma. Hon berättar sen att hon gärna väljer häst efter humör då hon själv ska rida och att det därför är så härligt att det finns så många olika hästtyper på Tunarp.

Hur är du som instruktör?
”Jag försöker vara rak och tydlig fast samtidigt trevlig” säger Emma efter att ha funderat en stund. Den beskrivningen stämmer nog ganska bra tycker vi som känner Emma och vet hur hon med ett leende och ett enkelt ”För att jag säger det” kan övertyga sina ryttare om att hon vill deras bästa och att de därför bör göra som hon säger.

Hur är det att vara instruktör på Tunarp?
”Det är roligt!”, fastslår Emma. ”I alla fall när det inte regnar”, fortsätter hon och berättar att jobbet på Tunarp innebär många utmaningar. Det är ett intensivt arbete som kräver att man snabbt löser problem som uppkommer, är flexibel, trevlig och ändå tydlig. Allt på en och samma gång. ”Ridlektionerna är den enkla delen av jobbet”, säger Emma och menar att det är mer krävande att hela tiden ha ett säkerhetstänk, svara på frågor och se till att hästarna har det bra. Att träffa roliga och trevliga människor är en annan stor förmån med jobbet på Tunarp. ”Och att jag får prata så mycket”, säger hon och skrattar.

Kort fakta om Emma
Ålder: 23 år
Bor: I Täby. Uppvuxen på gården Grimstorp utanför Sandhem (där har för övrigt filmen ”Änglagård 3” spelats in).
Rider: På Vallentuna ridskola
Familj: Pojkvännen Jim
Yrke: Är förutom ridinstruktör utbildad äldrepedagog.

Emma och hennes ridgrupp