Thoreau

Thoreau

Thoreau

Gammal är äldst! Thoreau är med sina 25 år Tunarps äldsta häst och får därför inleda detta stående inslag i Tunarpsbloggen. Under ”Månadens häst” och ”Månadens ponny” kommer vi nämligen i tur och ordning presentera alla Tunarps hästar. (Jo, det kommer ta en stund eftersom vi i dagsläget har inte mindre än 34 stora hästar och 10 ponnyer!).

Thoreau är född 1985 men kom till Tunarp först som femåring. Han har under större delen av sitt liv varit ”privathäst” – först reds han av Bertil Thafvelin själv och sedan av hans barnbarn Kersti och Lisbeth Karltorp. Det är faktiskt först på ålderns höst som han börjat gå med på ridlektionerna på ridskolan och i kursverksamheten. Thoreau har länge varit en given ledare, både i hästflocken och längst fram i ridgruppen under uteritter, och han har blivit väldigt populär hos mer oerfarna ryttare som sökt en trygg och pålitlig läromästare. Som ung var han dock betydligt vildare och även om han nu blivit något till åren så har han fortfarande en mycket positiv och levnadsglad häst.

Men är han verkligen äldst? Nja, under åren har vi haft många hästar som uppnått en respektingivande ålder på 25 år eller mer, till exempel Rustik, Oktett, Poseidon, Jupiter, Jehu, Mallard, Oliver, Kaj och Triumf. Tunarps äldsta häst genom tiderna blev Darlene, en av våra New Forest-ponnyer, med sina 34 år. En del av hästarna som pensionerats och därmed lämnat Tunarp finns ju dessutom fortfarande kvar i livet däribland Malin (31 år), Remus (27 år) och Undine (24 år). Så tyvärr Thoreau, än har du knappt nått topp-tio-listan.

Fakta Thoreau:
Född: 1985
Far: Dragon
Mor: Malou
Morfar: Polarstern
Färg och tecken: Fux, stickelhårig, genomgående bläs, vit fläck ul., vfr: vt hstr., vb: vt hstr., hfr: vt krnd., hb: vt hstr., vit fläck på höger skank och vit fläck på vänster sida under buken.
Övrigt: Inköpt 1990 från Bankeryd. Hette från början Mahjong men döptes om efter den amerikanske författaren Henry David Thoreau.

Thoreau och Bertil Thafvelin

Thoreau på hubertusjakt med Britt Ehrenström

Thoreau och Kersti Karltorp