Sommarkurser

Sommarkurserna på Tunarp Säteri erbjuder ett ridläger/ridkurs som passar för hela familjen eller kompisgänget, även om alla inte rider på samma nivå. Under en vecka hos oss får ni nästan lika många ridtimmar motsvarande en hel termin på ridskolan! Alltifrån utvecklande banpass med dressyr, markarbete och hoppning samt härliga uteritter i Tunarps omväxlande och vackra natur hinns med under denna veckolånga kurs. Därtill får de som vill också testa terränghoppning på våra fina terrängbanor och hästbad.

Sommarkurserna arrangeras från juni till augusti (vecka 24-33). Ridundervisningen under sommarveckorna sträcker sig från söndag till fredag. Ankomst till Tunarp sker på lördag eftermiddag efter klockan 16.00. Bostäderna lämnas senast klockan 12.00 nästkommande lördag.

Kursens innehåll
Varje
 dag består av två ridpass om cirka 70-80 minuter, förutom på fredagar då det bara är ett ridpass. Som regel är det ett pass på banan (dressyr, markarbete, hoppning) och en uteritt. Varje vecka finns också möjlighet att hoppa i terrängen, bada med hästarna i den egna badviken eller fältövningar. På fredagen avslutas ridveckan med en snitseljakt (en cirka 1,5 timme lång tur där ryttarna rider på egen hand i mindre grupper längs en snitslad bana i skogen). Ridundervisningen sker främst utomhus på våra utomhusridbanor och i vår paddock, men vid dåligt väder även inomhus i vårt ridhus (20×60 m).

Samling sker i stallet, ombytta för ridning, varje dag klockan 9.00, då hästarna hämtas i hagen. Första dagen hålls genomgång av veckans upplägg och rutiner samt hästutdelning. Första lektionen börjar vanligtvis klockan 10.00 och andra lektionen klockan 14.30. Utöver ridningen är det gemensamma aktiviteter två kvällar under veckan. På tisdag kväll anordnas grillning och på fredag kväll har vi gemensam avslutning.

Sammanlagt deltar cirka 20-24 ridgäster per vecka indelade i tre grupper om max 8 ryttare. Varje grupp har sin egen ridlärare. Grupperna delas oftast in efter kunskapsnivå och riderfarenhet för att alla ska få ut så mycket som möjligt av undervisningen. Två års ridvana är ett krav (förutom under kurserna för nybörjare) för att man ska kunna hänga med i undervisningen och under uteritter. Vanligtvis är det en barngrupp (ponnyer) och två vuxengrupper (främst stora hästar). Under nybörjarkurserna är det en nybörjargrupp och två grupper för mer erfarna ryttare.

Ridvana
För att kunna delta på våra sommarkurser krävs att du ridit i minst två år samt att du rider regelbundet. Även om ridningen på banan går att anpassa efter ryttarnas olika behov så är det viktigt att du till exempel kan galoppera ute i terrängen. Har du ridit mindre än två år rekommenderar vi att du istället väljer en nybörjarkurs. Är du osäker vilken kurs som skulle passa dig så kan du kontakta oss.

Kurser för nybörjare
År 2022 finns det under vecka 25 och 26 en nybörjargrupp och riktar sig till barn som inte ridit mindre än två år på ridskola. Vecka 24 har vi en nybörjargrupp för vuxna ryttare som inte ridit tidigare eller som ridit mindre än två år. Nybörjarna utgör en egen ridgrupp med sin egen ridlärarna men rider samtidigt som de andra grupperna och deltar i de övriga stallrutinerna som alla andra. Då det är relativt långa ridpass så bör barnen vara minst 8 år gamla för att de ska kunna vara med i nybörjargruppen.

Utrustning
Ta med utrustning som lämpar sig för ridning, såsom sko/stövel med klack, handskar, ridbyxor, säkerhetsväst och hjälm. Hjälmar och säkerhetsvästar finns även att låna. Kläder för alla väder är naturligtvis också att rekommendera.

Boende
Under sommarkurserna bor du i lägenhet eller torp med självhushåll tillsammans med det sällskap du åker med. Ni lagar er egen mat under kursen och utöver kläder och ridutrustning behöver ni även ta med egna lakan. Ni ansvar för att städa ert boende innan avfärd. Mer information om våra boende hittar du här.

Tunarps Säteri

Tunarps gård

565 94 Sandhem

E-post: info@tunarp.se